Prosty i szybki przepis na oryginalną, włoską babkę – smak zaskoczy każdego.

Oryginalna, włoska receptura jest niezwykle prosta. Można ją modyfikować wedle własnych preferencji i dostępnych składników. Panettone pysznie smakuje z orzechami, czekoladą czy egzotycznymi owocami.

Panettone, czyli włoska babka podbija coraz więcej serc. Jest idealna na każdą okazję. Świetnie sprawi się na święta, na imprezę, czy zwyczajnie do codziennie kawy czy aromatycznej herbaty!

CO JEST POTRZEBNE:

  • 25 gram drożdży
  • 850 gram mąki
  • 180 gram masła
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 50 gram cukru do ciasta + jedna łyżka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki wody
  • skórka z jednej średniej wielkości cytryny
  • 100 gram orzechów
  • 100 gram owoców kandyzowanych
  • 150 gram rodzynek

JAK PRZYGOTOWAĆ:

Wodę podgrzej. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże z jedną łyżką cukru. Kiedy się rozpuści, dodaj mąkę. Całość wymieszaj i przykryj ręcznikiem. Całość pod ręcznikiem pozostaw na mniej więcej 20-30 minut.  Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Uważaj, aby zetrzeć tylko skórkę, nie wnętrze cytryny.

Pozostałą część mąki wysyp na drewnianej powierzchni (blat, deska, stolnica). W mące zrób małe wgłębienie, do którego wlej rozpuszczone masło. W to samo miejsce daj jajka, żółtka, pozostały cukier, startą skórkę z cytryny i mieszankę z drożdżami.

Teraz czas na zagniatanie. Ciasto zagniataj minimum 10 minut, do czasu, kiedy będzie elastyczne i rozciągliwe. Jego konsystencję można porównać do gumy do żucia.

Gotowe? W takim razie dodaj orzechy, owoce i rodzynki. Całość wymieszaj. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na półtora godziny. W tym czasie ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie.  Przygotuj naczynie do pieczenia. Dno pokryj papierem do pieczenia. Ciastem wypełnij 1/3 objętości naczynia.

Odstaw naczynie w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie ciasto wypełni naczynie po brzegi.  Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. Po kwadransie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i piecz kolejne 20-30 minut.

Ciasto musi się piec do suchego patyczka. Wyjmij ciasto. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!