Babka z dżemem: Mój ulubiony przepis na każdą okazję. Nie ma lepszego przepisu. Chwila i gotowe.

Babka z dżemem to idealny dodatek do ciepłej kawy lub gorącej herbaty.

Można je szybko upiec, a przepis jest tak prosty, że na pewno zapamiętasz, jak je zrobić ponownie. Mają subtelny, słodki smak, są wilgotne, pyszne i łatwe do zrobienia.

Potrzebne składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 50 g cukru
  • 50ml oleju słonecznikowego
  • 20g masła
  • 16 g proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • Wiórki kokosowe lub dżem morelowy to ulubione dodatki.

Sposób wykonania:

Wymieszaj razem jajka i cukier.

Po dodaniu mleka dodaj olej słonecznikowy. Dobrze wymieszaj po każdym składniku.

Wsyp mąkę, aż do jej połączenia. Następnie przesiej proszek do pieczenia przez sito. Ponownie dokładnie połączyć wszystkie składniki.

Połowę ciasta umieścić w małej, wysypanej mąką formie. Na wierzchu rozsmarować dżem, a następnie dodać resztę ciasta.

Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Po ostygnięciu i upieczeniu ciasta posmaruj je dżemem, a następnie dodaj wiórki kokosowe.

Spróbuj, smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!