Trik, jak przygotować domową bagietkę – Próbowałam i już nie robię bułek na parze – To jest coś fantastycznego.

Wyśmienite bagietki, które próbowałam i powiem Wam, że nawet bułki na parze się do nich nie umywają.

Inspirację do tego zabiegu znalazłam w znakomitym magazynie kulinarnym 20 lat temu. Jestem przekonana, że ​​ci, którzy spróbują tego przepisu, nie będą już robić klasycznych bułek na parze. Bagietki są miękkie i doskonałe nawet po kilku godzinach oraz drugiego dnia.

Składniki:

  • 2 szklanki (250 ml) grubej mąki
  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 42 g drożdży
  • 6 łyżek mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski, dodać drożdże, sól i jajka. Stopniowo dodawaj mleko. Wyrób ciasto i odstaw na chwilę do zakwaszenia. Musi powstać jednolita, gładka masa.

Ciasto jest piękne, miękkie i puszyste. Zakwas obracamy na posypanej mąką desce i dzielimy na 3-4 części.

Uformować bagietki i pozostawić do zakwaszenia na 20 minut. Zagotuj wodę z odrobiną soli w garnku. Po 20 minutach fermentacji włożyć bagietki.

Przykryć, skręcić do najsłabszego płomienia i gotować przez 20 minut . W tym czasie przygotujemy drugą bagietkę, aby można ją było zakwasić.

Po 20 minutach bagietki są gotowe. Jeśli mam większą bagietkę to gotuję ją w naczyniu do zapiekania, którą stawiam na dwóch palnikach (po włożeniu bagietki oba palniki zredukuję do minimum).

Świetnie komponuje się z leczo lub gulaszem. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!