Przepis od A do Z. Rolada z kurczaka uwielbiana przez gości.

Dziś chciałabym zaprezentować wam łatwy przepis na przepyszną roladę domową z kurczaka, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim, którzy jej spróbują.

Składniki:

  • kurczak;
  • orzechy;
  • czosnek;
  • masło;
  • zieleń np. szpinak, bazylia, koper czy pietruszka;
  • sól do smaku;
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Jeżeli chcesz, żeby rolada była bardziej soczysta, to do jej przygotowania użyj całego kurczaka, a nie filetów. W pierwszej kolejności pokrój kurczaka na kawałki, jednocześnie oddzielając mięso od kości. Nie pozbywaj się tłuszczu ani skóry, zostaw ją na miejscu.

W tym przepisie pokażę, jak przygotować danie z kilku podudzi, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć większej ilości mięsa. Danie jest bardzo smaczne, więc spokojnie można robić je w większych ilościach. I tak nic nie zostanie.

Pokrojonego na kawałki kurczaka posól, ułóż na nim cienkie ząbki czosnku oraz posyp delikatnie cukrem. Całość przykryj folą spożywczą i ubij tłuczkiem. Następnie posmaruj kawałki niewielką ilością musztardy. W osobnym naczyniu zblenduj ze sobą kilka ząbków czosnku, zieleninę oraz cebulę, a następnie dodaj jeszcze orzechy i masło.

Całość zmiksuj dokładnie, tak aby powstała jednolita masa. Przygotuj folię. Delikatnie nasmaruj ją masłem, a następnie połóż na niej kawałki kurczaka oraz zmiksowaną pastę. Zawiń wszystko w folię. Roladę możesz gotować na kilka sposobów – np. w kotle lub łaźni wodnej, a także w piekarniku.

Jeśli zdecydujesz się na gotowanie na parze, to mięso będzie bardziej miękkie. Danie powinno się gotować przez około 20-25 minut. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!