Beczkowe bułeczki pieczone w 30 minut: pozostają chrupiące nawet następnego dnia. Koniecznie zapisz przepis.

Do przygotowania bagietek będziemy potrzebować:

  • Szklanki ciepłego mleka
  • 200 ml ciepłej wody
  • 10 gramów cukru
  • 1 łyżeczki soli
  • 10 gramów suchych drożdży
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 600 gramów mąki
  • Możemy także dodać odrobinę sezamu.

Aby przygotować bagietki, przesiewamy mąkę do miski.

W drugiej rozrabiamy drożdże w ciepłej wodzie z cukrem. Do drożdży wlewamy mleko, oliwę z oliwek oraz dodajemy łyżeczkę soli.

Składniki mokre dodajemy do mąki i mieszamy. Następnie wyrabiamy ciasto dłońmi, odstawiamy na około 40 minut, aby wyrosło.

Później wyrabiamy je ponownie i dzielimy na mniejsze, równe porcje. Wałkujemy je na kształt okręgu.

Nacinamy je na środku – do ich połowy średnicy. Następnie zwijamy je wzdłuż krawędzi. Gdy już to zrobimy, wypychamy delikatnie środek.

Otrzymane przez nas bułeczki wykładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką.

Zostawiamy je na 15 minut. Po upływie czasu wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!