Jest podobny do sera feta i nie zawiera konserwantów: Zdrowy i smaczny domowy ser z 4 składników.
Teraz bez problemu można zrobić pyszny domowy ser, który jest podobny do znanego i lubianego sera feta. Ser smakuje naprawdę wyśmienicie i jeśli lubicie domowe produkty, koniecznie spróbujcie ten przepis.

Składniki:
- 2 l mleka
- 1,5 – 2 łyżek soli
- 400 g kwaśnej śmietany
- 6 jajek
Przygotowanie:

Wlej mleko do garnka, dodaj sól. Wymieszaj i zagotuj. Jeśli nie lubisz zbyt słonego sera, nie dodawaj soli w ogóle, lub dodaj mniej. Wedle uznania.

Ubij jajka w osobnej misce. Następnie dodaj do jajek śmietanę. Gdy mleko się zagotuje, dodaj masę jajeczną wraz ze śmietaną.

Dobrze wymieszaj, aby jajka się nie skrzepły – lepiej wymieszać masę jajeczną z mlekiem poza ogniem. Gotuj przez około 5 minut. Powinieneś zobaczyć oddzielające się grudki i serwatkę.

Wykładamy durszlak gazą w kilku warstwach i wlewamy do niego masę. Odcedzamy, potem dobrze ściskamy. Przykryj gazą i naciśnij. Gdy ser całkowicie ostygnie, przykryj go i włóż do lodówki. Jeśli chcesz, aby ser był bardziej miękki, zamiast śmietany dodaj kefir (200 g). Ser świetnie nadaje się do chleba, a nawet do domowych past lub innych popularnych przepisów.