Jest to wspaniały przepis na kremowy biszkopt. Rozpływa się w ustach i smakuje zupełnie jak lody.
Kremowy, puszysty biszkopt z serkiem mascarpone
Z tego przepisu powstaje pyszny, kremowy biszkopt, który smakuje zupełnie jak lody. Jest to delikatne ciasto, które uwielbiają dzieci. To ciasto jest tak pyszne, że rozpływa się w ustach. Jest też wyjątkowe pod wieloma innymi względami. Ten przepis to świetna odskocznia od tradycyjnych, często kopiowanych ciast.
Wymienione składniki są niezbędne do wykonania tortu:
- 250 g serka Mascarpone
- 6 jaj,
- 140 g cukru
- jedna cytryna mniejszej wielkości,
- 100 ml płynnego mleka
- 60 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 20 g skrobi kukurydzianej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak przygotować:
Umyj cytrynę, następnie zetrzyj skórkę na drobnej tarce. Następnie wyciśnij sok z cytryny. Po oddzieleniu żółtek i białek, umieść jajka w osobnej misce.
Następnie ubijamy białka z cukrem, aż uzyskamy sztywną pianę. Następnie rozpuść masło z ciepłym mlekiem. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie w innej misce ubij razem mascarpone i żółtka. Dodawaj żółtka jedno po drugim.
Następnie połącz połowę cukru i masło w mleku. Dodaj sól, sok z cytryny i skórkę z cytryny. Dodaj do mieszanki mąkę i skrobię. Wymieszaj masę, aż będzie gładka.
Powoli dodawaj ubitą pianę z białek w trójkach do masy i dobrze wymieszaj. Następnie upewnij się, że mieszanina wygląda jak puszysty śnieg. Masę należy przelać do okrągłego naczynia, np. tortownicy o średnicy 20 cm.
Przed zawinięciem formy, owiń ją folią clingową po bokach, na dnie i na zewnątrz. Do dużego rondla wlewamy wrzącą wodę i podgrzewamy w dużym piekarniku. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika.
Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 20 minut. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę piekarnika do 140 stopni i piec całość jeszcze przez 30 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik.
Ciasto należy zostawić w piekarniku na kolejne 30 minut. W tym czasie nie należy otwierać piekarnika. Po upływie 30 minut należy wyjąć naczynie z wodą i wstawić ciasto do piekarnika.