Chcesz upiec biszkopt, ale boisz się, że opadnie. Z tym przepisem możesz być spokojna, ciasto zawsze będzie idealnie miękkie i puszyste.
Dzięki mojej mamie znam ten przepis. Biszkopt jest prosty w przygotowaniu, a dodatkowo miękki i zwiewny.
Przygotuj miskę, a w niej wymieszaj ze sobą cukier oraz cukier wanilinowy, następnie do mieszaniny dodaj mleka i ponownie dobrze połącz ze sobą składniki.
Oddziel od siebie żółtko oraz białko jajek. Jedne i drugie należy posolić. Ubij białka na małych obrotach, a kiedy masa zacznie tężeć, zwiększ obroty i dodaj cukier.
Nie należy w całości od razu go wsypywać. Zrób to na 3 etapy. Następnie, kiedy białko będzie dobrze ubite, wlej żółtka. Dokładnie mieszaj, aż powstanie jednorodna konsystencja.
Kolejno dodaj przesianą mąkę i ponownie wymieszaj. W tym momencie możesz także dodać proszek do pieczenia. Dodaj mleko oraz olej, tak aby masa nie była za gęsta.
Następnie wyłóż tortownicę papierem do pieczenia i wlej do niej ostrożnie masę. Do środka ciasta należy włożyć patyczek i narysować nim spirale zgodnie z ruchem wskazówek zegara.
Co ważne, formę z ciastem należy włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 40-45 minut w temperaturze 170 stopni.
Aby wyjąć ciasto z formy, należy kilka razy uderzyć formą o stół.