Zapiekane brokuły z pieczarkami – pyszny pomysł na obiad

Zapiekane brokuły z pieczarkami to niezwykle aromatyczne i pyszne danie obiadowe. Może być także ciekawą propozycją lunchu lub stanowić smaczny dodatek do potraw mięsnych, ryb i ziemniaków.

Jest niezwykle proste w wykonaniu, a jego przyrządzenie nie wymaga wiele czasu. Jesteśmy pewni, że zachwyci smakiem Twoją rodzinę, a przyjaciele poproszą Cię o przepis. Dlatego przyrządź je z nami już dziś. Poniżej znajdziesz wykaz składników i sposób wykonania. Zaczynamy!

Składniki:

  • 500 gramów świeżych brokułów,
  • 5 kurzych jaj,
  • 100 gramów średniej wielkości pieczarek,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mleka,
  • olej roślinny lub masło do posmarowania naczynia,
  • pieprz, sól, ulubione zioła do smaku.

Przygotowanie:

Brokuły podzielić na małe różyczki. Ugotować w osolonej wodzie. Nie należy ich rozgotować, dlatego optymalny czas gotowania to ok. 7 minut. Odcedzić i ostudzić. Pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub olejem roślinnym. Włożyć ugotowane brokuły i pieczarki.

Jaja rozbić do miski, wymieszać z mąką i mlekiem. Tak przygotowaną mieszanką zalać warzywa. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Całość zapiekać przez ok. 30 minut. Wyjąć z piekarnika i podawać na ciepło lub po ostudzeniu jako smaczną przekąskę.

Koniecznie podziel się tym przepisem ze znajomymi, a na pewno Ci podziękują! 

Podoba Ci się ten przepis? Podziel się na facebooku!

error: Treść zabezpieczona !!