Domowe bułeczki z czosnkiem i ziołami – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Szybka pyszna kolacja

W jaki sposób urozmaicić śniadanie lub kolację? Jednym z rozwiązań są pachnące bułeczki, których przygotowanie zajmie tylko odrobinę więcej czasu od tradycyjnych kanapek.

Czy charakteryzują się bułeczki z ziołami i czosnkiem? Przede wszystkim są one gwarancją niezwykłego aromatu. Wyróżniają się także formą i miękkością.

Składniki

  • 400 g mąki,
  • 1 łyżeczka suchych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • maksymalnie 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 1 żółtko,
  • zioła.

Przygotowanie

Na początku należy wymieszać drożdże z przesianą wcześniej mąką, mlekiem, solą, cukrem i olejem roślinnym. Całość wyrabiać tak długo, aż powstanie miękkie ciasto. Miskę z tak przygotowanym ciastem należy zakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na około pół godziny. W tym czasie powinno trochę podrosnąć.

Do przygotowania nadzienia potrzebne będą masło, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane zioła. Składniki dokładnie wymieszać. Po pół godzinie można zająć się ciastem. Należy zwinąć je w kiełbasę i pokroić w plasterki. Każdy kawałek rozwałkować w koło.

Na wszystkie nałożyć i dokładnie rozsmarować nadzienie. Porcję złożyć 4 razy i włożyć po 2-3 sztuki w formach do muffinów.

Bułeczki posmarować z wierzchu żółtkiem. Włożyć do rozgrzanego do 180oC piekarnika. Piec przez maksymalnie 25 minut.

error: Treść zabezpieczona !!