Wyśmienite pieczone bułeczki z nadzieniem – Wspaniale smakują nawet na trzeci dzień. Przepis.
Najlepsze nadziewane bułeczki jakie kiedykolwiek jadłam. Nawet trzeciego dnia są wciąż miękkie i pyszne. Doskonałe na słodkie śniadanie, przekąskę do pracy czy szkoły lub jako pyszny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty.

Potrzebujesz:
Mieszanka drożdżowa:
- 42 g drożdży
- 0,25 l mleka
- 2 łyżeczki cukru
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 0,5 l mleka
- 125 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- skórka z 1 cytryny
- nadzienie według własnego gustu
Przygotowanie:
Drożdże: Do ciepłego mleka dodaj cukier, pokruszone drożdże i łyżeczkę mąki. Wymieszaj składniki trzepaczką i odstaw.

Mąkę przesiej do większej miski, zetrzyj skórkę z cytryny, dodaj szczyptę soli, cukier, mieszankę drożdży, mleko, jajko, roztopione masło. Ciasto na początku będzie lejące, ale stopniowo zgęstnieje podczas mieszania. Lekko posyp je mąką i odstaw na około 90 minut.

Ciasto wymieszaj na posypanej mąką desce, delikatnie oprósz mąką. Połowę ciasta włóż do miski. Rozwałkuj pozostałą część na grubość 0,5 cm i pokrój w kwadraty ok. 7×7 cm. Na środek każdej części połóż po łyżeczce ulubionego nadzienia np. dżem, nutella, twarożek i zawiń w kulkę lub uformuj kształt rogalika.

Posmaruj olejem dno blachy, obtocz w nim z każdej strony przyszłe wypieki. Odstaw na 15 minut, a potem piecz w 175°C, przez 25-30 minut, aż skórka się zarumieni. W ten sam sposób wykorzystaj drugą część ciasta. Po upieczeniu posmaruj je mlekiem wymieszanym z odrobiną cukru.