Tureckie bułeczki z patelni. Ze stołu znikają błyskawicznie – Puszyste i miękkie

Ten przepis, to stara turecka receptura. Pyszne bułeczki z patelni są miękkie i bardzo puszyste. Robi się je z ciasta drożdżowego na patelni, gdzie też się je przechowuje bezpośrednio pod pokrywką. Te przepyszne bułeczki zasmakują całej rodzinie!

Składniki bułeczek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 240 ml mleka
  • 10 g kopru
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić tureckie bułeczki?

Świeże drożdże dokładnie pokrusz do miski i zalej je 150 ml oleju. Następnie dolej mleko, posól i dokładnie rozmieszaj.

Powoli dodawaj mąki, najlepiej partiami i zagniataj ciasto aż nie będzie się kleić do dłoni. Przykryj je czystą ściereczką i pozostaw na 20 minut do wyrośnięcia. Powinno stać się dwukrotnie większe niż pierwotnie.

Rozdziel powstałe ciasto na osiem równych części i z każdej z nich uformuj podłużną bułkę. Połóż bułki ciasno obok siebie na posmarowanej olejem roślinnym patelni i odstaw na 40-60 minut do wyrośnięcia.

Patelnię postaw na najmniejszym palniku na minimalnym gazie i przykryj ją pokrywką. Smaż aż bułeczki zarumienią się pięknie od spodu. Z drugiej strony przykryj je papierem pergaminowym i obróć, przykryj i smaż do zezłocenia się bułeczek.

Bułeczki są gotowe i można je zdjąć z patelni. Posmaruj je odrobiną oleju wymieszanego z drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!