Fantastycznie miękkie bułeczki wypiekane w 25 min. Pachną w całym domu i smakują świeżo następnego dnia.
Fantastycznie miękkie bułeczki, które będą idealnym pomysłem na śniadanie czy kolacje. Doskonale także będą samodzielną przekąską czy dodatkiem do różnego typu potraw. Miękkie, delikatne i bardzo aromatyczne – koniecznie spróbuj!
Potrzebujesz:
- 500 ml ciepłego mleka
- 850 g mąki pszennej
- 1,5 łyżki drożdży instant
- 150 g cukru pudru
- 1 całe jajko + 1 żółtko
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 1 łyżka octu
Dodatkowo:
- żółtko
- odrobina mleka
- 1 łyżeczka octu
- sezam
Przygotowanie:
Do miski wlej ciepłe mleko, wsyp drożdże, cukier, dodaj 1 całe jajka oraz żółtko. Wymieszaj, a na koniec dodaj roztopione masło i ocet. Stopniowo dodaj mąkę, sól i wymieszaj składniki tworząc jednolite ciasto (mieszanie zajmie Ci około 10 minut). Na koniec włóż ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce.
Podziel ciasto na 16 mniej więcej równych kawałków. Zroluj i odstaw ponownie w ciepłe miejsce przykryte bawełnianym ręcznikiem. Po upływie wymaganego czasu rozwałkuj wszystkie kulki i zwiń je w rulon.
Bułki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj i jeszcze raz odstaw na parę minut. W międzyczasie wymieszaj żółtko z odrobiną mleka i łyżeczką octu. Posmaruj bułeczki tą mieszanką i posyp sezamem.