Bez zakwasu i drożdży. To takie proste. Ten domowy chleb kefirowy będzie gotowy za godzinę.

Większość ludzi kupuje chleb w sklepie i nie zdaje sobie sprawy, jak łatwo jest go przyrządzić samodzielnie. Samodzielne przygotowywanie go z pewnością przyczyni się do lepszego zdrowia swojej rodziny.

Dodatkowo możesz sam decydować, w jaki sposób chcesz urozmaicić przepis. Dzięki temu może być naprawdę wyjątkowy! Chleb żytni przygotowywany z tego przepisu zawiera jedynie 117 kcal na 100 g. Dzięki temu mogą go bez problemu spożywać osoby  na diecie.

Wtajemniczone osoby wiedzą, że odpowiednio przygotowany ciemny chleb bez drożdży bardzo poprawia pracę jelit. Dodatkowo oczyszcza naczynia krwionośne i jest zalecany osobą cierpiącą na cukrzycę czy też otyłość. Warto więc chociaż spróbować go zrobić!

Składniki:

  • 200ml kefiru
  • 220g mąki żytniej
  • 40g otrębów
  • 2łyżki oleju roślinnego
  • 1,5 łyżeczki nasion kolendry
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • nasiona lnu i olej roślinny do posmarowania formy

Jak to zrobić krok po kroku:

W pierwszej kolejności mieszamy sodę z kefirem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy do tego sól, cukier i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuszczą. Następnie dodajemy do tego oliwę z oliwek, otręby i nasiona lnu.

Mąkę żytnią przesiewamy do naszej mieszanki i bierzemy się za wyrabianie ciasta. Dobrze przygotowane powinno się scalić w jedną bryłę oraz być trochę lepkie. Tak przygotowane ciasto przenosimy do wcześniej przygotowanej blachy, która jest pokryta pergaminem. Pieczemy chleb w 180 stopniach przez około 40 do 60 minut.

Tak przygotowany chleb jest już gotowy. Jeśli się lubi słonecznik bądź mak, dobrą opcją jest dodanie go na wierzch ciasta przed włożeniem do piekarnika. Z pewnością będzie miał wtedy inny smak, który komuś może się spodobać. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!