Doskonały przepis na chleb. W sklepie tego nie kupisz, lepiej zapisz przepis

Składniki

  • 200 g mąki pełnoziarnistej
  • 250 g mąki chlebowej
  • 350 ml wody
  • 10 gramów soli
  • 1 suche drożdże
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu

Przygotowanie

Dodaj cukier i drożdże do wody, wymieszaj i pozwól drożdżom uaktywnić się przez 10 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą i dodać mieszaninę drożdży i wody. Dobrze wymieszaj, ciasto będzie lepkie, ale powinno być gładkie.

Formę do chleba (20×10 cm) lekko wysmarować olejem, rozłożyć ciasto, przykryć i odstawić na 30-45 minut w ciepłe miejsce. Pieczemy 35 minut w temperaturze 200°C. Upieczony chleb wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.

error: Treść zabezpieczona !!