Każdy się zajada: Ten rwany chlebek dodaję często do rosołu. Miękki i puszysty

Mamy dla Ciebie dziś przepis na wyjątkowy rwany chlebek, jest niesamowicie miękki i puszysty! Przepis jest prosty, szczególnie dla początkujących gospodyń. Sukces gwarantowany!

Chleb ma neutralny smak, więc nadaje się jako dodatek do rosołu, na obiad czy do kubka ciepłego mleka lub herbaty. Opcjonalnie można dostosować smak w kierunku słodkiego lub słonego ciasta do przekąsek różnego rodzaju. Należy dodać np. więcej cukru, cynamon i walinę – aby uzyskać pachnące, słodkie bułeczki. Jeśli masz ochotę na wykwintną przekąskę dodaj do nadzienia np. ulubione zioła, suszony czosnek, paprykę itp.

Składniki

  • Mąka pszenna 300 g
  • Mleko 100 ml
  • Woda 100 ml
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Cukier 1 łyżka
  • Olej słonecznikowy 2 łyżki
  • Suche drożdże 1 łyżeczka
  • Jajko 1 sztuka
  • Jogurt 100 ml

Przygotowanie

1. Do głębokiej miski przesiej mąkę, wymieszaj z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Do suchej mieszanki wlej olej słonecznikowy, ciepłe mleko i wodę. Zagnieć miękkie ciasto, przenieś je do miski, przykryj i pozostaw na 30–45 minut.

2. Połóż ciasto na posypanym mąką blacie. Uformuj z ciasta grubszy rulon i podziel go na 10–12 równych części. Nadaj każdemu kawałkowi zaokrąglony kształt jak na zdjęciu poniżej.

3. Przykryj spód i boki formy (o średnicy 20–25 cm) papierem do pieczenia. Umieść bułki blisko siebie. Przykryj formę ręcznikiem i odstaw na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj polewę.

4. Jogurt wymieszaj z jajkiem, lekko posól. Wlej mieszaninę już na wyrośnięte ciasto. Włóż formę do piekarnika na 25–30 minut. Gdy gotowy chleb lekko ostygnie, ostrożnie wyjmij go z formy na kratkę. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!