Chleb ma neutralny smak, więc nadaje się jako dodatek do rosołu, na obiad czy do kubka ciepłego mleka lub herbaty. Opcjonalnie można dostosować smak w kierunku słodkiego lub słonego ciasta do przekąsek różnego rodzaju. Należy dodać np. więcej cukru, cynamon i walinę – aby uzyskać pachnące, słodkie bułeczki. Jeśli masz ochotę na wykwintną przekąskę dodaj do nadzienia np. ulubione zioła, suszony czosnek, paprykę itp.
1. Do głębokiej miski przesiej mąkę, wymieszaj z suchymi drożdżami, cukrem i solą. Do suchej mieszanki wlej olej słonecznikowy, ciepłe mleko i wodę. Zagnieć miękkie ciasto, przenieś je do miski, przykryj i pozostaw na 30–45 minut.
2. Połóż ciasto na posypanym mąką blacie. Uformuj z ciasta grubszy rulon i podziel go na 10–12 równych części. Nadaj każdemu kawałkowi zaokrąglony kształt jak na zdjęciu poniżej.
3. Przykryj spód i boki formy (o średnicy 20–25 cm) papierem do pieczenia. Umieść bułki blisko siebie. Przykryj formę ręcznikiem i odstaw na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 180 stopni i przygotuj polewę.