Pyszny obiad za małe pieniądze: Mam przepis ze starej książki kucharskiej – Garnek chłopski.
Mam przepis ze starej książki kucharskiej, którą pożyczyłam od znajomego.

Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 250 g kiszonej kapusty (lub słodkiej)
- 2 kiełbaski
- 150 g boczku wędzonego lub zwykłego boczku
- 1 cebula
- sól
- smalec
Przygotowanie:

Cebulę kroimy na małe kawałki, boczek i kiełbasę na kawałki. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Smaż z solą i smalcem do miękkości.

Cebulę podsmażyć na kawałku maści na złoty kolor. Lekko przykryj pokrojoną kapustę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Gotowe możemy z łatwością dosłodzić. W międzyczasie podsmaż boczek lub boczek z kiełbasą, aż będą chrupiące.
Odsączone ziemniaki dodać do pieczonego boczku i chwilę razem podsmażyć. Na koniec posyp kapustę i razem przegrzej. Doprawić przyprawami lub solą i można podawać. To danie świetnie smakuje również z zieloną cebulką i ostrą papryką.
