Fantastyczne ciasto budyniowe – ciasteczka wyglądają jak z cukierni. Sprawdzony przepis.
Doskonałe i fantastycznie delikatne ciasteczka z budyniem, pachną i smakują obłędnie.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 3 opakowania budyniu malinowego
- 100 gramów cukru pudru
- 250 g miękkiego (margaryny) masła
- 1 jajko
Nadzienie:
- 1 słoik dżemu
Opcjonalnie:
- Dżem
- Nutella
- Krem orzechowy
Przygotowanie:
Aby przygotować ciasto, wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, budynie i cukier. Dodać masło/margarynę i jajko. Ręcznie wyrabiamy gładkie ciasto. (możemy podzielić na 3 części i włożyć do każdej inny budyń).
Ciasto rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na placek o grubości około 4 mm. Foremką wycinamy dowolne kształty.
Jeśli zostawimy ciasto na 12 godzin, nabierze ciemniejszego koloru. Przenieś ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Z przepisu powstanie 66 ciasteczek pojedynczych i 33 sklejonych. Ale nie musisz robić tylko lepkich ciastek, na przykład herbatniki z dziurką w środku, którą napełniasz dżemem, są doskonałe. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 na około 10 minut.