Uniwersalne ciasto na ciasteczka z kwaśną śmietaną, bez jajek – Święta tuż za rogiem – Zapisz ten przepis w swojej książce kucharskiej.

Próbowałam tego przepisu rok temu i okazał się wielkim sukcesem.

Ciastka są bardzo smaczne i długo świeże. Odpowiadają mi, ponieważ w przeciwieństwie do ciasteczek Linzer nie mają jaj, na które mamy alergię. Wszystkim smakowały ciastka, myślę, że dzięki kremowi są dużo bardziej miękkie.

Składniki:

  • 40 dkg mąki pszennej
  • 25 dkg cukru
  • 15 dkg kwaśnej śmietany
  • 5 dkg cukru pudru
  • orzechy włoskie, wanilia i cukier puder wg potrzeb
  • mąka zwykła do posypania

Przygotowanie:

Z przesianej mąki, cukru, i śmietany wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię.

Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę do zestalenia. Wyciągamy z lodówki i zostawimy na chwilę aby się ogrzało. Inaczej wałkowanie nie będzie możliwe. Posyp mąką stolnicę. Ciasto rozwałkuj na grubość około 3 mm. Wycinamy kształty według gustu. Ciasto możemy posypać orzechami, cukrem lub po upieczeniu skleić dżemem. To ta sama zasada, co podczas pracy z klasycznymi ciastkami Linzer.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 – 190 stopni. Na naprawdę kilka minut, nie zapomnij obracać ciasteczek. Po upieczeniu możemy posypać je mieszanką cukru pudru, waniliowego lub mielonego cynamonu.

Znakomite są również ciastka z kremem mascarpone i białą czekoladą. Ciastka są bardzo smaczne i pyszne. Upiekłam je w zeszłym roku i okazały się wielkim sukcesem. Przechowuj je w zamykanym pudełku, najlepiej w lodówce lub chłodni. Potrwają naprawdę długo.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!