Świetna opcja na chrupiący dodatek na przyjęcie: Jak zrobić całą miskę serowych ciasteczek.
Jeśli szukasz przepisu na wyjątkową przekąskę ten przepis na pewno Cię zainteresuje. Świetna opcja na chrupiący dodatek na przyjęcie w gronie przyjaciół.
Przygotowuje się go praktycznie z tego, co jest w lodówce, ciasto łatwo się rozwałkowuje, a produkty są niezwykle delikatne. Możesz zastąpić margarynę masłem, a sezam makiem – dostosuj przepis według swojego gustu.
Składniki:
- 200 g serka topionego
- 1 jajko
- 80 g masła
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 kg mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- sezam do smaku
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Wymieszaj starty topiony ser z jajkiem. Dodaj roztopione masło, cukier, sól i wymieszaj. Do masy dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodaj jeszcze więcej mąki.
![]()
Ciasto rozwałkuj na prostokątny kształt. Przekrój na 2 kawałki. Zwiń każdy kawałek w rolkę i pokrój na małe kawałki.
![]()
Połóż plastry na wysmarowanej tłuszczem blaszce do pieczenia. Posmaruj je mlekiem i posyp sezamem. Piecz przez 15 minut w 180 stopniach.