Przepis na pyszne ciasto czosnkowe. Wszyscy są zachwyceni jej smakiem. Sprawdziłam ten przepis i nie chcę innego

Nic tak nie pobudza apetytu jak świeże pieczywo dopiero co wyciągnięte z piekarnika.

Dziś podzielę się z Tobą przepisem na aromatyczne ciasto czosnkowe, które można przygotować na kolację, śniadanie, a nawet jako dodatek do wykwintnego obiadu, np. jako dodatek do zupy.

Składniki:

  • 500 g mąki (+ trochę do posypania stolnicy)
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 11 g suchych drożdży
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 główka czosnku
  • 1 pęczek kopru
  • 200 g sera
  • 200 g masła
  • naczynie do pieczenia o wymiarach 25 cm x 11 cm

Przygotowanie:

Do miski wlej ciepłe mleko, wsyp drożdże i cukier, wymieszaj, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na 10 minut.

Po upływie 10 min, wymieszaj ponownie składniki i dodawaj partiami przesianą mąkę. Dobrze wymieszaj.

Ciasto przełóż do miski, wlej oliwę i ugnieć. Odstaw na godzinę przykryte folią lub ściereczką.

Zmiel koperek w blenderze, dodaj masło i dobrze wymieszaj.

Rozwałkuj wyrośnięte ciasto na cienką warstwę, posmaruj na całej powierzchni nadzieniem koperkowo-maślanym. Zroluj ciasto w wałek, przetnij wzdłuż na dwie części, zapleć warkocz i zlep końce.

Umieść ciasto w naczyniu do pieczenia, posyp startym serem, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Po upływie tego czasu piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 30-35 minut.

Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia, a później spożywaj samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!