Wszyscy w rodzinie o nim mówią. Smakuje jak z cukierni: Pyszne ciasto z rozpływającym się kremem budyniowym.

Mąkę przesiać i wymieszać z solą oraz proszkiem do pieczenia, najlepiej w średniej wielkości  misce. Następnie osobno rozpuść masło w rondelku.

Do roztopionego masła dodaj mleko i wodę. Gdy mieszanka się zagotuje dodaj do niej wymieszaną wcześniej mąkę z miski. Całość gotuj w rondlu nieustannie mieszając.

Gdy ciasto zaczynie się odklejać od ścian rondla jest gotowe, a wtedy zdejmij go z ognia i pozostaw do ostygnięcia. Następnie dodaj do ostygniętej masy po kolei wpij jajka. Całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji.

Połowę przygotowanej masy przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia okrągłej foremki. Foremkę z ciastem należy wsadzić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec przez około 20 minut. Po upieczeniu pozostaw ciasto do ostygnięcia, a następnie w ten sam sposób upiecz drugą połowę ciasta.

Przygotowywanie kremu:

Do garnka wbij jajka i dodaj do nich: cukier, mąkę, mleko i ugotuj. Ze składników powinien powstać gęsty budyń.

Następnie za pomocą miksera ubij masło i za pomocą łyżki stopniowo dodawaj do niego schłodzony budy. Po wymieszaniu składników krem jest gotowy.

Składanie ciasta:

Do foremki wsadź pierwsze schłodzone ciasto, a następnie przełóż na nie przygotowany krem. Krem rozprowadź na cieście za pomocą łyżki i przykryj drugim ciastem. Całość posyp cukrem pudrem.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!