To największy przysmak do kawy: Jabłka ścieram, wykładam na blachę i piekę tylko 12 minut – Cała kuchnia pachnie.

Znakomity przepis z jabłek i proste ciasto, które idealnie komponuje się z weekendową kawą.

Składniki:

  • 6 większych jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 70-100 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 80 ml mleka

Do dekorowania:

  • Trochę cukru pudru

Przygotowanie:

Jabłka myjemy i ścieramy.

Dopraw cukrem i przełóż do ognia. Pieczemy przez 2-3 minuty.

Następnie dodaj posiekane orzechy, cynamon, dobrze wymieszaj i ostudź.

Teraz przygotujmy ciasto. Jajka z cukrem ubić na piankę.

Dodaj mleko. I na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ubijamy jednolite ciasto bez grudek. Ułóż schłodzoną masę jabłkową na arkuszu wyłożonym papierem.

Wylej ciasto i rozprowadź na całej powierzchni. Piec około 12 minut w temperaturze 180°C.

Odwróć używając drugiego arkusza papieru do pieczenia i blachy do pieczenia. Zwiń w papier do pieczenia i ostudź.

Życzymy smacznego! 🙂


error: Treść zabezpieczona !!