Proste ciasto kawowe – Z tym deserem będziesz gwiazdą każdej uroczystości i przygotujesz je w 10 minut.

Lubisz desery o zapachu kawy? Jeśli tak, koniecznie wypróbuj ten przepis od wspaniałego kucharza.

To ciasto jest przeznaczone na mniejszą blachę, jeśli chcesz upiec na większej, wystarczy podwoić ilość składników. Przepis jest naprawdę doskonały i poradzi sobie z nim nawet początkujący.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 proszek do pieczenia

Krem:

  • 1 czekolada do gotowania
  • 2 kwaśne śmietany (jeśli chcesz, możesz użyć również 3 sztuk)

Dodatki:

  • kwaśny dżem malinowy lub porzeczkowy

Przygotowanie:

Składniki płynne i sypkie rozdzielamy osobno.

W jednej misce mieszamy wszystkie płynne składniki – jajka, roztopione masło i mleko . W drugiej misce wymieszaj sypkie składniki i dobrze wymieszaj. Oba materiały mieszamy tak, aby powstało jedno gładkie ciasto.

Ciasto wylewamy na małą blachę, którą nasmarowaliśmy i posypaliśmy mąką. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Oczywiście czas pieczenia zależy od konkretnego piekarnika. Gotowość ciasta przetestuj wykałaczką.

Ciasto posmarować kwaśną konfiturą. Przygotujemy prosty krem: W misce wymieszaj rozpuszczoną czekoladę ze śmietaną. Nałóż krem ​​na powierzchnię ciasta. I odstawiamy ciasto do lodówki.

Na koniec przygotowujemy tylko lukier: Po prostu polej polewą czekoladową, którą przygotujesz według własnych upodobań. Używam klasycznej czekolady i tłuszczu. Możesz podawać.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!