To delikatnie pyszne połączenie. Ten krem i ciasto są obłędne. Przepis.

Ten lekki i pyszny przepis jest idealny do popołudniowej kawy. Idealne połączenie delikatnego kremu i kakaowego ciasta przypadnie do gustu każdemu.

Składniki na ciasto

  • 60 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g cukru pudru
  • 20 g kakao
  • 6 łyżek stołowych wody o temperaturze pokojowej
  • 7 białek jaj
  • 5 żółtek

Składniki na krem:

  • 4 opakowania cukru waniliowego
  • 250g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 130g cukru pudru
  • 1 l mleka
  • 180 g semoliny

Polewa:

  • 200g czekolady mlecznej
  • 150 ml śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Zacznij od kremu. W misce połącz żółtka z cukrem waniliowym. Dodaj do miski 200 ml mleka, cukier i kaszę mannę. Ubijaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj ubitą masę do pozostałego mleka. W rondlu zagotuj wodę do 800 ml. Gotuj mieszankę przez około minutę, aż stanie się gęsta. Gdy krem ostygnie, przełóż go do miski i przykryj folią spożywczą (tak aby folia dotykała powierzchni).

Wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i kakao, aby przygotować ciasto. Żółtka i cukier wymieszać razem. Dodaj wodę i suche składniki. W misce wymieszaj pianę z białek z cukrem. Wymieszaj ciasto, a następnie dodaj je do niego. Użyj drewnianej łyżki lub miski, aby delikatnie wymieszać pianę z białek, aby nie opadła zbyt mocno.

Rozłóż ciasto w natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o wymiarach 20×36 cm. Postukaj formą o stół, aby wypuścić pęcherzyki powietrza. Piec w temperaturze 180°C przez 35-40 minut.

Po upieczeniu pozostawić ciasto do ostygnięcia. W międzyczasie ubij razem miękkie masło i śmietanę. Przygotowany krem rozsmarować na biszkopcie. Przykryć go polewą. Podgrzej śmietankę i rozpuść w niej czekoladę. Gdy krem ostygnie, ubij go na gładką masę. Rozprowadź masę równomiernie na kremie.

Pozostaw tort do schłodzenia w lodówce na co najmniej kilka godzin. Po wyjęciu tortu możesz udekorować go listkami mięty i startą czekoladą. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!