Zrobiłam na urodziny i każdy się zajadał. Smak nie do opisania: Ciasto królewskie z dwoma dodatkami.

Królewskie ciasto z twarogiem i jabłkami może z powodzeniem zastąpić nawet urodzinowy tort. W razie potrzeby możesz go ozdobić owocami, czekoladą lub wiórkami kokosowymi.

Delikatny twarogowy smak przypomina trochę sernik, a warstwa jabłka dodaje wypiekowi soczystości i owocowego aromatu. Jestem pewna, że ​​to ciasto przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Zapisz przepis, na pewno się przyda!

Składniki:

  • 100 g masła
  • 240 g cukru
  • 3 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 400 g twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 1,5 g wanilii
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 3-4 jabłka
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 2 szczypty soli

Przygotowanie:

Miękkie masło wymieszaj ze 100 g cukru, szczyptą soli i 2 jajkami. Dodaj mąkę i zagnieć do uzyskania elastycznego ciasta. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

Aby zrobić nadzienie twarogowe, połącz twaróg, jajko, 90 g cukru, wanilinę, szczyptę soli i kwaśną śmietanę. Ubij mieszankę blenderem, aż będzie gładka. Dodaj skrobię i ponownie wymieszaj.

Jabłka obierz i wydrąż, zetrzyj na grubej tarce. Umieść je na suchej patelni, posyp cukrem oraz cynamonem i gotuj przez 5-7 minut, cały czas mieszając. Wilgoć powinna całkowicie wyparować.

Dno okrągłej formy (20 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na jej dnie i bokach ciasto. Na spód wyłóż schłodzone jabłka, a na wierzch wylej masę twarogową.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz ciasto przez 40–45 minut. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie zdejmij boki formy i przełóż wypiek na talerz do serwowania. Gotowe!

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!