Przepis na kruche ciasto drożdżowe z dżemem od mojej babci. Smak dzieciństwa. Oryginalna receptura.
Smak kruchego ciasta z dżemem jest wielu osobą znany już od dzieciństwa. Tym, którzy jeszcze go nie doświadczyli gorąco polecam od razu skompletować składniki do jego przygotowania i do dzieła!
Ten miękki i delikatny jest genialnym dodatkiem do południowej kawy czy też herbaty w gronie najbliższych. Do jego przygotowania możesz użyć dowolnego, ulubionego dżemu owocowego. Dodatkowo możesz na przykład posyp ciasto orzechami! Jestem pewna, ze pokochasz jego smak równie mocna jak moja rodzina!
Składniki
- Jajko – 1 sztuka
- Żółtko jajka – 1 sztuka
- Cukier – 200 g
- Mąka pszenna – 560 g
- Masło – 310 g
- Soda – 1 łyżeczka
- Ocet winny – 0,5 łyżeczki
- Sól – 1 szczypta
- Cukier waniliowy – 15 g
- Dżem jabłkowy – 400 g
Przygotowanie
Ubij miękkie masło z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj jajko i żółtko i dalej ubijaj do uzyskania puszystej masy.
Dodaj sodę oczyszczoną wymieszaną z octem i połącz z reszta składników. Wsyp przesianą mąkę i zagnieć ciasto, przykryj je folią i wstaw do lodówki na około 1 godzinę.
Ciasto podziel na 2 części. Rozwałkuj każdą w prostokątną warstwę o grubości około 8-10 mm. Przełóż na blachę do pieczenia. Piecz każde ciasto w temperaturze 240 stopni przez 10-15 minut.
Przytnij równo upieczone ciasta, odcinając krawędzie nożem. Rozprowadź połowę dżemu na jednej warstwie i umieść drugie ciasto na wierzchu. Przykryj pozostałym dżemem i posyp odkrojonym wcześniej i pokruszonym ciastem, możesz również udekorować jego wierzch zmielonymi orzechami.