Pyszne ciasto mięsne – Zaskoczę Cie tym przepisem – przygotuj coś szybkiego i pysznego.
Znasz sytuacje kiedy wizyta gości nagle się przedłuża i chcesz podać coś na kolację, ale w lodówce nie ma nic co można szybko i jednocześnie efektownie przyrządzić?
Nasz dzisiejszy przepis jest rozwiązaniem problemu! Wystarczy, że masz w domu gotowe francuskie ciasto, a w kilka chwil wyczarujesz z niego pyszny, aromatyczny i w dodatku sycący posiłek.
Potrzebne składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- kwaśna śmietana
Przygotowanie
Najpierw farsz:
pokrojoną w małą kostkę cebulę zeszklij na patelni. Dodaj przyprawione do smaku mięso mielone, wymieszaj i smaż aż mięso będzie gotowe – jeśli trzeba dodaj trochę śmietany. Usmażony farsz zostaw do ostudzenia.
W tym czasie, ciasto francuskie lekko rozwałkuj na blacie podsypanym mąką, aby się nie przykleiło do powierzchni. Na środkową jego część nałóż farsz. Zrób nacięcia po obu stronach ciasta i zapleć w warkocz.

Całość posmaruj z wierzchu ubitym jajkiem – po upieczeniu potrawa uzyska piękny połysk.
Warkocz z mięsnym nadzieniem piecz przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Taką kolacją na pewno oczarujesz wszystkich gości! Jeśli nie masz mięsa mielonego – nie martw się!