Przygotowanie jest proste, a wynik jest ponad wszelkie oczekiwania: Słone ciasto na kefirze.
Uwielbiamy proste i pyszne potrawy, które zawsze wyjdą z łatwością każdemu. Tak jak właśnie ten przepis.
Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wlać do formy i włożyć do piekarnika, banalne! Idealnie sprawdzi się na szybki obiad bądź też na sycącą kolację czy spotkanie z przyjaciółmi!
Składniki
- Maka pszenna 250 g
- Jajko 2 sztuki
- Parmezan 30 g
- Kefir 200 ml
- Masło 50 g
- Ser feta 200 g
- Pomidory czereśniowe 100 g
- Czarne oliwki 50 g
- Bazylia 0,5 pęczka
- Szynka 100 g
- Sól do smaku
- Czarny pieprz do smaku
- Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Przygotowanie
Połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, solą, czarnym pieprzem, startym parmezanem. W osobnym pojemniku wymieszaj jajka, kefir i roztopione masło. Połącz obie miski, dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Pokrój fetę i szynkę w drobną kostkę, posiekaj oliwki i bazylię, pokrój pomidorki na pół. Dodaj przygotowane składniki do ciasta i delikatnie wymieszaj masę. Wlej ciasto do wysmarowanej formy. Piecz w 180 stopniach 40 minut. Sprawdzaj gotowość ciasta wykałaczką.