To proste dwukolorowe ciasto posiada dwa smaki – kakaowy oraz waniliowy. Postępuj dokładnie tak, jak jest napisane w tym przepisie, a z pewnością Ci się uda.

To niezwykłe ciasto ma dwa smaki: waniliowy i kakaowy.

Świetnie współgra ze smakiem kawy lub herbaty. Można je przygotować błyskawicznie, gdy niespodziewanie odwiedzą nas goście. Do jego przyrządzenia nie jest konieczna duża wiedza kulinarna, a potrzebne do tego składniki są powszechnie dostępne.

Składniki:

  • 70 ml mleka,
  • 50 ml oleju roślinnego,
  • 4 żółtka,
  • 60 g mąki pszennej,
  • 1/2 buteleczki olejku waniliowego,
  • 10 g kakao,
  • 4 białka,
  • 1/4 litra soli,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (można również zastosować sok z pomarańczy),
  • 70 g cukru pudru,
  • płatki czekoladowe (jako dekoracja).
  • Będzie również potrzebna forma do pieczenia o wymiarach 16 x 16 x 7 cm.

Przygotowanie:

Do miski wlewamy mleko, dodajemy do niego olej roślinny oraz przesianą mąkę. Łączymy wszystko w jednolitą masę. Żółtka oddzielamy od białek.

Masę, którą otrzymamy, musimy podzielić na dwie części. Każą wlewamy do osobnej miski.

Pierwszą część mieszamy z kakao, drugą – z olejkiem waniliowym.

Białka ubijamy z odrobiną soli oraz łyżeczką soku z cytryny. Po spienieniu dodajemy stopniowo cukier i ubijamy całość aż do uzyskania gęstej piany. Pierwszą jej połowę łączymy z masą kakaową, drugą – z masą waniliowa.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciasto kakaowe. Górną warstwę powinna stanowić równomiernie rozprowadzona masa waniliowa. Całość wygładzamy szpatułką. Wzdłuż krawędzi tworzymy zmarszczki, a całość dekorujemy płatkami z czekolady.

Formę układamy na blasze do pieczenia, do której wcześniej wlewamy 1 cm wrzącej wody. Wszystko wkładamy do piekarnika z dolnym i górnym źródłem energii i pieczemy przez około 75 minut w temperaturze 150-160 stopni.

Gotowe. Pokrój i podawaj to niesamowite ciasto. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!