Ciasto o nazwie uśmiech teściowej – Znika ze stołu w kilka chwil.
Ciasto Uśmiech Teściowej przyciąga nie tylko swoją nazwą, ale także obłędnym smakiem. Nie do końca wiadomo, dlaczego tak się nazywa, ale z pewnością ucieszy nie tylko kochane teściowe, ale również całą rodzinkę.
Niespodziewani goście, którzy do tego lubią zjeść coś naprawdę smacznego i liczą na domowe wypieki? Z tym ciastem powalisz ich na kolana, nawet nie będąc mistrzem kuchni. Jabłka w towarzystwie masy budyniowej schowane pod kruchym ciastem to doskonałe rozwiązanie dla dużych i małych łasuchów, w sam raz na deser czy dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki:
- ¾ szklanki cukru pudru i cukier puder do podsypania
- 1 kg słodkich jabłek (niezbyt soczystych)
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej typ 450
- 3 szklanki mleka
- zimne masło 200 g
- jajko klasy M oraz 2 żółtka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki gęstej śmietany, najlepiej 18%
- 2 opakowanie budyniu (smak śmietankowy lub waniliowy)
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka masła (lub innego tłuszczu) do posmarowania blachy
- sok z cytryny – odrobina
- przyprawa do szarlotki
Sposób wykonania:
Z umytych, obranych i pokrojonych w ósemki jabłek wytnij gniazda nasienne. Następnie wrzuć je do miski z zimną wodą i dodaj odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu zabiegowi nie ściemnieją. Masło zetrzyj na tarce z grubymi oczkami lub pokrój je w kostkę.
Mąkę przesiej na stolnicę, dzięki czemu pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń i grudek, a wypiek będzie puszysty. Dodaj mało do mąki i proszek do pieczenia, wszystko razem posiekaj. Przygotuj niewielką miseczkę i wbij do niej jedno jajko, dwa żółtka i dwie łyżki śmietany.
Następnie roztrzep wszystko widelcem lub rózgą kuchenną. Gdy mieszanka będzie jednolita, dodaj ją do ciasta i zagnieć szybko. W kolejnym kroku uformuj kulę, podziel ją na dwie części i każda zawiń w folię spożywczą. Teraz muszą pozostać w lodówce przez przynajmniej pół godziny.

Blachę do ciasta o wymiarach 36 x 25 wysmaruj tłuszczem np. masłem i posyp bułką tartą. Wyjmij jedną część ciasta z lodówki, rozwałkuj i wyłóż dno foremki, nakłuwając równomiernie po całej powierzchni. Jabłka odsącz z wody, najlepiej na papierowym ręczniku, tak by wchłonął nadmiar wilgoci. Układaj owoce na cieście.
Posyp ulubioną przyprawą do szarlotki np. kardamonem. Do miski wsyp budyń w proszku i dolej pół szklanki zimnego mleka. Możesz dodać także cukier, jeśli gotowy budyń nie ma go w składzie lub inny preferowany słodzik. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż masa będzie jednolita.
Resztę mleka zagotuj, gdy zacznie wrzeć, dodaj budyń. Nie zapominaj o mieszaniu, by nie przypalić masy. Wszystko wylej na jabłka i przykryj drugą częścią ciasta, również rozwałkowanego. Deser należy piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Dobrze jest co jakiś czas sprawdzać, czy wierzch ciasta nie za szybko się piecze. W takim przypadku trzeba przykryć je papierem do pieczenia. Po upieczeniu ciasto można posypać cukrem pudrem i ulubionymi przyprawami do szarlotki. Dobrze sprawdzi się również w duecie z sosem czekoladowym.