Ciasto owocowe, które przygotujesz w 10 min. Dla leniwych gospodyń. Szybki i łatwy przepis

Szybki i łatwy przepis na pyszne ciasto z Twoimi ulubionymi owocami!

Proste w przygotowaniu i świetne na każdą okazję ciasto owocowe, za każdym razem może smakować zupełnie inaczej! Dodając różne owoce, samemu możesz zmieniać przepis!

Potrzebne składniki to:

  • trzysta pięćdziesiąt gram mąki pszennej
  • dwie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • dwie trzecie szklanki ciepłego mleka
  • jedna trzecia szklanki oleju
  • cztery jajka
  • szczypta soli
  • około 600 gram dowolnych owoców

W dużej misce ubij jajka z cukrem i solą. Następnie dodaj do nich olej i mleko, starannie wymieszaj całość. Stopniowo wsypuj do masy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zacznij zagniatać ciasto.

Umyte i wysuszone owoce pokrój na kawałki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i przygotuj brytfankę do pieczenia o średnicy około 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia lub pergaminem. Gotowe ciasto przełóż i rozprowadź w foremce.

Na wierzchu połóż owoce i posyp je cukrem. Ciasto piecz 40 minut, a gdy wystygnie to wstaw je do lodówki na dwie godziny. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!