Sok pomarańczowy bazą do niesamowitych domowych cukierków z galaretką – Oto prosty przepis na ten słodki przysmak.

Słodkie galaretki to przekąska, za którą przepadają i duzi i mali.

Warto taki klasyk przygotować samodzielnie, dzięki czemu uwolnimy się od chemicznych składników i postawimy na pełną naturalność. Zapraszamy na przepis.

Składniki:

  • 3 pomarańcze
  • 160 g cukru
  • 40 g żelatyny

Wykonanie:

Na początek należy przygotować sok pomarańczowy. Każdą pomarańczę umyj, przekrój na pół i wyciśnij z niej sok. Najefektywniejsza będzie tutaj sokowirówka. Sok przecedzamy przez sitko tak, by był jak najczystszy.
Rada: możesz równie dobrze sięgnąć po gotowy sok. Ważne jest jednak to, by nie zawierał żadnych dodatków.

Do soku dodaj cukier i żelatynę. Dokładnie wymieszaj do rozpuszczenia składników. Pozostaw mieszankę na 15 minut do zgęstnienia.

Garnek z mieszanką postaw na małym ogniu i mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i żelatyny. Zadbaj o to, by sok się nie zagotował.

Przygotuj sobie formę, wyłóż ją folią i przecedź do niej mieszankę. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie włóż do lodówki do całkowitego stężenia.

Po upływie godziny możesz wyjąć gotową mieszankę z lodówki. Usuń folię, pokrój galaretkę w kostkę, obtocz w cukrze i połóż w misce. Teraz może zaprosić resztę rodziny do pałaszowania wspaniałych, domowych słodkości.

error: Treść zabezpieczona !!