Chcesz zaskoczyć swoją rodzinę unikalnym aromatem warzyw, które przygotujesz w krótkim czasie: Spróbuj tego przepisu, nie zawiedziesz się.
Przepis na wyjątkowo pyszną koreańską cukinię z marchewką i czerwoną papryką. Znika bardzo szybko dlatego lepiej przygotuj więcej słoików!
To idealny przepis, który można zamknąć w słoiku i cieszyć się pyszną sałatką zimą. Twoja rodzina na pewno będzie tym przepisem zachwycona. Wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. To idealna porcja witamin na mroźne dni.

Do przygotowania koreańskiej cukinii potrzebujesz:
- 1,5 kg cukinii
- 3 papryki
- 3 marchewki
- 80 ml oleju roślinnego
- 1 łyżeczkę cukru
- kolendrę
- sól
- 4 łyżeczki octu
- 1 łyżeczkę mielonego pieprzu
- 1 czosnek
- 1 ostrą paprykę
- pół pęczka bazylii
Cukinię umyj i cienko zetrzyj, marchewkę obierz i zetrzyj tak samo jak cukinię (najlepiej na tarce do marchwi po koreańskiej). Paprykę umyj i pokrój w cienkie plasterki.

Wszystkie warzywa przełóż do miski i posyp cukrem. Dopraw solą, pieprzem i kolendrą. Dodaj również ocet i ostrą paprykę. Na koniec dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek.

Na patelni rozgrzej olej roślinny i polej nim warzywa. Wymieszaj i pozostaw do zamarynowania na 3 godziny. Warzywa powinny wydzielić sok. Po tym czasie przełóż warzywa do słoików ciasno je ugniatając. Po górze zalej je powstałym sokiem z marynaty.

Gotowe słoiki przełóż do garnka zalanego wodą i sterylizuj warzywa przez 20 minut od momentu wrzenia wody. Ostrożnie by się nie poparzyć wyjmij je z garnka i obróć do góry nogami. Owiń ścierką by stopniowo ostygały.

Przechowuj w miejscu zacienionym i chłodnym i ciesz się niezwykłym smakiem w zimowe wieczory!
