Musisz spróbować tych kawałków cukinii w chrupiącej marynarce upieczonej w piekarniku: zniknęły z talerza w błyskawicznym tempie!

Te kawałki cukinii z chrupiącą skórką są świetną przystawką i można je podawać z różnymi sosami. Idealna przekąska na każdą uroczystość, nawet na wizytę niespodziewanych gości!

Potrzebujesz:

  • 2 cukinie
  • 2 jajka
  • 150 g twardego sera
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • bułka tarta
  • sól, pieprz czarny mielony, zioła

Na sos:

  • 150 g kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka musztardy
  • pietruszka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz czarny mielony do smaku
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny

Przygotowanie:

Umyj cukinię i pokrój na mniejsze kawałki. Ser zetrzyj na drobnej tarce, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Jajko roztrzep widelcem i wymieszaj z solą i pieprzem. Obtocz kawałki cukinii w mące, następnie w jajku, a na końcu w mieszance sera, bułki tartej i pietruszki. 

Przykryj blachę papierem do pieczenia i ułóż obok siebie kawałki obtoczonej cukinii. Piekarnik rozgrzej do 180°C i piecz danie około 25 minut. 

W międzyczasie przygotuj sos.

Przeciśnij przez praskę czosnek, wymieszaj z sokiem z cytryny, musztardą, miodem i kwaśną śmietaną. Dodaj sól, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszaj za pomocą blendera i przelej sos do miski.

Cukinię podawaj z przygotowanym sosem.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!