Niełatwo przecenić właściwości tzw. kabaczka. Zawarte w cukinii związki działają odkwaszająco i pozytywnie wpływają na proces trawienia. Jest to więc warzywo polecany przy chorobach wątroby i przewodu pokarmowego.
Zaleca się również dodać odrobinę czarnego pieprzu, soli i ziół prowansalskich. Można również dodać inne przyprawy według uznania.
W pierwszej kolejności obieramy cebulę oraz kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju aż do uzyskania złotego koloru. Następnie obieramy ziemniaka i kroimy go w plastry. Podobnie postępujemy z pomidorami oraz cukiniami. Pokrojone w plastry warzywa umieszczamy na przemian w naczyniu do pieczenia oraz dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Dodajemy przyprawy – pieprz, sól oraz zioÅ‚a prowansalskie. Przykrywamy naczynie foliÄ… oraz wkÅ‚adamy do rozgrzanego wczeÅ›niej piekarnika na okoÅ‚o 30 minut. Po upÅ‚ywie 30 minut wyciÄ…gamy naczynie z piekarnika, zdejmujemy foliÄ™ oraz posypujemy warzywa serem i ponownie umieszczamy naczynie w piekarniku, aż do momentu, w którym rozpuÅ›ci siÄ™ ser.