Gdy na stół trafia zapiekanka z cukinii z serem i cebulą, w kilka chwil nie ma po niej śladu.

Składniki

  • jajka – 2 szt
  • cukinia – 2 szt
  • cebula – 2 szt
  • oliwa z oliwek – w razie potrzeby
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • mielona słodka papryka – do smaku
  • bulion warzywny – 1 kostka lub według gustu
  • niskotłuszczowy biały jogurt – 130 g
  • czosnek – 2 ząbki
  • żółty ser – 150 gr

Przygotowanie

Zaczynamy od obierania cukinii ze skóry i krojenia jej w plastry. Następnie te plastry umieszczamy w misce, gdzie doprawiamy je solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz odrobiną rozdrobnionego bulionu warzywnego lub ziół wedle upodobań.

Cebulę kroimy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do momentu, aż stanie się przejrzysta. W osobnej misce ubijamy jajka, dodajemy do nich niskotłuszczowy biały jogurt, sól, zgnieciony czosnek i mieszamy wszystko dokładnie.

W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane plastry cukinii, pokrywamy je zeszkloną cebulą, a następnie zalewamy mieszanką jajek i jogurtu. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie posypujemy cukinię startym żółtym serem o niskiej zawartości tłuszczu i pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Podziel się swoimi ulubionymi przepisami lub poradami na obiad w komentarzach! Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!