Zaczynamy od obierania cukinii ze skóry i krojenia jej w plastry. Następnie te plastry umieszczamy w misce, gdzie doprawiamy je solą, pieprzem, mieloną słodką papryką oraz odrobiną rozdrobnionego bulionu warzywnego lub ziół wedle upodobań.
Cebulę kroimy i smażymy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek do momentu, aż stanie się przejrzysta. W osobnej misce ubijamy jajka, dodajemy do nich niskotłuszczowy biały jogurt, sól, zgnieciony czosnek i mieszamy wszystko dokładnie.
W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane plastry cukinii, pokrywamy je zeszkloną cebulą, a następnie zalewamy mieszanką jajek i jogurtu. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 30 minut. Po tym czasie posypujemy cukinię startym żółtym serem o niskiej zawartości tłuszczu i pieczemy jeszcze przez 10 minut.