Kroję kapustę na ćwiartki i układam na patelni. Żałuję, że wcześniej nie znałem tego przepisu

Ten prosty przepis zdecydowanie wyróżnia się spośród typowych dań, które goszczą na naszych stołach. Warto po niego sięgnąć nie tylko ze względu na odmianę, ale także z powodu niezwykłego smaku, jaki oferuje.

Kapusta z hummusem z nerkowców Kapusta w różnych formach to doskonały sprzymierzeniec zdrowej diety. Jest niskokaloryczna, sycąca i pożywna. W połączeniu z odpowiednimi dodatkami, staje się idealną bazą do pełnowartościowego posiłku.

fot. youtube.com/weecookvegan

Aby dopełnić smak, w tym przepisie dodajemy prostą pastę z nerkowców. Orzechy, mimo swojej tłustości, zmiksowane i odpowiednio doprawione, zamieniają się w gładki i kremowy mus. Przepis na obiad z kapusty Inspiracją do tego przepisu jest kanał We Cook Vegan. Nasza wersja nie jest w pełni wegańska, ale można użyć zamiennika masła, aby taka się stała.

Składniki:

  • 3 główki młodej kapusty
  • 200 g soczewicy
  • 150 g orzechów nerkowca
  • 1 laska cynamonu
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej lub pasty harissa
  • Przyprawy: szczypta gałki muszkatołowej, po ½ łyżeczki ostrej papryki, suszonego czosnku, kminku, tymianku, oregano
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz, oliwa
fot. youtube.com/weecookvegan

Smażona kapusta z sosem:

  1. Obrane z zewnętrznych liści młode kapusty kroimy na ćwiartki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obficie skrapiamy oliwą z oliwek, przyprawiamy tymiankiem, oregano i solą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut.
  2. Nerkowce prażymy w piekarniku lub na patelni. Uprażone orzechy umieszczamy w blenderze, dodajemy pastę paprykową lub harissę, sól i łyżkę wody (lub dwie kostki lodu) i miksujemy na gładką masę.
  3. Soczewicę płuczemy dokładnie, przekładamy do garnka i zalewamy wodą w proporcji 2:1. Dodajemy liść laurowy, laskę cynamonu i sól. Gotujemy, aż soczewica będzie miękka, a woda odparuje.
  4. Po ugotowaniu, usuwamy liść laurowy i cynamon, dodajemy masło i przyprawy do smaku. Odstawiamy pod przykryciem na kilka minut.

Wszystkie składniki podajemy razem na talerzu, na jedną porcję przypadają 3-4 ćwiartki kapusty. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!