Ciasto, które pachnie czekoladą nadziewane dżemem smakuje i wygląda przepysznie. Zapisz ten przepis.

Szukasz pysznego ciasta na wieczór ze znajomymi?

Hitem okaże się czekoladowe ciasto przekładane kwaśnym dżemem. Pokocha je każdy miłośnik czekolady i nie tylko. Przygotujesz je w kilka chwil, a jego smak zachwyci każdego gościa. Przepis na ciasto czekoladowe

Składniki na ciasto

  • Szklanka mąki typ 450
  • 5 jajek
  • Szklanka oleju
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • Szklanka musli czekoladowego
  • Posiekane orzechy lub wiśnie (mogą być z kompotu)
  • Proszek do pieczenia

Składniki na nadzienie:

  • Dżem, najlepiej z kwaśnych owoców

Składniki na polewę:

  • Słodka śmietanka do ubijania
  • 200g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Przygotuj blaszkę do wypieków, nasmaruj ją i posyp kaszą manną lub wyłóż papierem do pieczenia. Do miski wsyp suche składniki: musli, cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W misie ubij białka. Do suchych składników dodaj olej oraz żółtka.

Całość możesz wymieszać mikserem lub rózgą kuchenną. Do masy dodaj ubite białka, całość delikatnie wymieszaj rózgą do połączenia się składników. Ciasto wlej na wcześniej przygotowaną blachę. Wierzch posyp posiekanymi orzechami lub połóż na nim odsączone wiśnie.

Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min do tzw. suchego patyczka. W trakcie pieczenia z piekarnika będzie wydobywać się piękny zapach. Po tym czasie ciasto wyjmij z piekarnika i wystudź. Przekrój ciasto na pół, jedną część posmaruj przygotowanym dżemem, najlepiej wiśniowym.

Konfitura morelowa również będzie się dobrze komponować z ciastem. Możesz także użyć dżemu według własnych upodobań. Drugą część ciasta nałóż na dżem. W garnuszku podgrzej śmietankę i dodaj do niej pokruszoną czekoladę. Podgrzewaj, aż uzyskasz jednolity płyn.

Tak przygotowaną polewą polej wystudzone ciasto. Wierzch możesz udekorować skórką pomarańczową lub gotową posypką. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!