Używam go do ciast: Mam przepis na czekoladowy krem, który zawsze wychodzi perfekcyjnie i smakuje najlepiej. Poznaj przepis

Lubisz smak czekolady? W takim razie ten krem ​​jest dla Ciebie.

Z kilku składników można przygotować luksusowy krem ​​czekoladowy, który ma naprawdę uniwersalne zastosowanie. Krem używam do dekoracji, nadzienia, a nawet sam, jako bazę do niepieczonych deserów. Polecam przygotować z niego proste słodkie muffinki –  Jest naprawdę świetnie. Przepis jest w naszym kraju od 45 lat.

Składniki:

  • 300 ml bitej śmietany
  • 3 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml wody
  • 7 dkg masła

Przygotowanie:

Rozbijamy jajka, używamy tylko żółtek do tego przepisu, wkładamy białka do lodówki i używamy ich w innych przepisach. Ubij żółtka tak, aż powstanie pianka. Następnie masło rozpuść. Dodaj cukier, kakao i wodę. Mieszaj tę mieszaninę, aż będzie gęsta. Następnie dodaj piankę z żółtka, dobrze wymieszaj.

Pozostaw całą mieszankę do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić jak zwykle i na koniec dodać powoli masę kakaową. Część bitej śmietany możemy zachować do dekoracji.

Schłodzić w lodówce. Kremu czekoladowego używamy do dekoracji, nadziewania lub jako baza do słodkich kubków i zimnych niewypiekanych deserów. Życzymy dobrego smaku! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!