Danie z cukinii – na prośbę rodziny gotowałam trzy dni z rzędu. Szybkie i tanie przygotowanie – super smak

Cukinia jest jednym z niedocenianych warzyw. Niesłusznie!

Mimo że ma mało wyrazisty smak, łatwo można go wydobyć, łącząc ją z odpowiednimi składnikami. Co więcej, to podłużne, zielone warzywo ma wiele witamin i jest bardzo tanie. Oto przepis na zapiekaną cukinię z serem!

Składniki: 

  • 40 dag cukinii;
  • 10 dag sera żółtego;
  • 2 jajka;
  • 10 dag śmietany 18%;
  • 15 dag mąki pszennej;
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej;
  • pieprz;
  • sól;
  • świeże zioła (np. bazylia, oregano).

Przygotowanie:

Cukinię umyj pod bieżącą wodą i zetrzyj na tarce. Nie musisz jej obierać! Ser pokrój w drobną kostkę, a zioła posiekaj. W osobnej misce przygotuj miksturę na bazie sody i śmietany.

Następnie dodaj jajka i przyprawy (bez ziół), wymieszaj. Do mieszanki wsyp mąkę i jeszcze raz wymieszaj. W przedostatnim etapie do ciasta dodaj cukinię, zioła i ser. Połącz wszystkie składniki drewnianą łyżką.

Całość wylej do szklanego naczynia żaroodpornego lub brytfanki wysmarowanej tłuszczem. Piecz 45 minut w temperaturze 180 stopni.

Gwarantuję Ci, że po tym daniu w końcu docenisz cukinię lub pokochasz ją jeszcze bardziej!

error: Treść zabezpieczona !!