Niezwykle smaczna przekąska, z lekka chrupiąca i delikatnie naczosnkowana, bardzo zdrowa. Przygotujesz ją w 20 minut.

Genialna czosnkowa przekąska- w sam raz na ząb. Przepyszna! Idealnie miękka, delikatna. Po prostu doskonała. Całe przygotowanie zajmie Ci tylko 20 minut. Nie możesz przegapić tego przepisu!

Składniki:

Zakwas:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 300 g mąki pszennej T650
  • 20 g drożdży
  • 200 ml letniej wody

Nadzienie:

  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • opcjonalnie ser

Przygotowanie:

Zacznijmy od zakwasu. Wymieszaj drożdże z cukrem w letniej wodzie. Nie czekając na drożdże, dodajemy do przesianej mąki razem ze smalcem, olejem oraz solą. Ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i nieklejące.

Przełóż do miski, oprósz mąką i przykryj ściereczką. Zostaw do podwojenia rozmiaru. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5-2 cm naleśnika. Posyp czosnkiem wymieszanym w 2 łyżkach oleju oraz wody.

Dodatkowo możesz posypać wszelkimi nasionami- wedle uznania. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut. Do nabrania złotej barwy. Możesz nałożyć ser, który się rozpuści i doda pyszniejszego smaku.

Po wyjęciu natrzyj niewielką ilością wody. Przełóż na talerzyk, przykryj ściereczką i zostaw do wystygnięcia. Teraz możesz się delektować pysznym smakiem i bosko unoszącym się zapachem.

To naprawdę idealna przekąska na głód lub szybkie spotkanie, a uda się każdemu. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!