Jak gotować kurczaka, aby był delikatny i nie wysychał. Uzyskaj wskazówki od szefa kuchni w restauracji.

Jesteś miłośnikiem kurczaka? Jesteś ciekaw, jak sprawić, by był delikatny i soczysty?

Ten przepis jest świetny. Dzięki niemu kurczak będzie delikatny, soczysty i chrupiący na zewnątrz. Dzięki temu mięso nie wyschnie i będzie rozkoszą dla kubków smakowych.

Składniki:

  • Piersi z kurczaka 500-600 g

Marynata do mięsa

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Do smaku, zmielony czarny pieprz
  • 1 białko jajka
  • 1 łyżka skrobi
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (zamiast niego można użyć octu cytrynowego lub ryżowego).

Poniżej znajduje się przepis na sos:

  • 4 łyżki stołowe sosu sojowego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka stołowa octu jabłkowego (zamiast niego można użyć soku z cytryny i octu ryżowego).
  • 1 łyżka nasion sezamu
  • 4 łyżki olejów roślinnych

Przygotowanie:

Pokrój piersi z kurczaka na małe kawałki.

Składniki marynaty połączyć razem w misce. Wymieszaj składniki marynaty w misce. Dodaj pokrojone mięso. Umieść miskę z mięsem w lodówce na co najmniej 30 minut.

W misce wymieszaj następujące składniki: 4 łyżki stołowe sosu sojowego, 1 łyżkę stołową płynnego miodu, 1 filiżankę octu jabłkowego cydrowego i 1 łyżkę stołową oleju sezamowego.

Na dużej patelni rozgrzej 4-5 łyżek oleju. Smażyć kawałki kurczaka z obu stron na złoty kolor.

Zmniejszyć ogień i dodać sos. Smażyć wszystko jeszcze przez 2 minuty. Kurczaka przyrządzonego w ten sposób najlepiej podawać ze świeżo ugotowanym ryżem i posypanego szczypiorkiem. Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!