Deser gotowy w mgnieniu oka: bez mąki, bez piekarnika i bez serka śmietankowego. Przepis.
Najwyższej klasy kremowy deser bez pieczenia, który jest tak pyszny, że nikt nie może się jemu oprzeć. Wypróbowałam przepis i muszę przyznać, że nie spodziewałam się tak spektakularnego sukcesu w domu.

Składniki:
- 180 g herbatników czekoladowych
- 70 g masła
- 20 g żelatyny
- 100 g mleka
- 350 g kwaśnej śmietany
- 300 g mleka skondensowanego
- 250 g śmietanki do ubijania
- 25 g kakao w proszku
- 70 g czekolady
- 15 g oleju roślinnego
Przygotowanie:
Rozbij ciasteczka do miski. Ubij je na proszek mikserem ręcznym. Dobrze wymieszaj.

Do miski z proszkiem wlej roztopione masło. Wymieszaj szpatułką. Przygotuj okrągłą formę do ciasta, wyłóż folią i rozprowadź ciasto.

Wstaw ciasto do lodówki.

Wlej mleko do małego rondelka z żelatyną i wymieszaj. Niech pęcznieje. Dodaj do miski śmietanę i mleko skondensowane. Wymieszaj szpatułką.

Śmietanę ubić w misce. Następnie dodaj skondensowaną mieszankę mleka i dokładnie wymieszaj.

Podgrzej spęcznioną żelatynę. Cały czas mieszając dodaj śmietanę. Śmietanę podzielić na dwie miski, do jednej dodaj kakao i wymieszaj trzepaczką.

Do foremki z ciastem dodajemy 2-3 łyżki kremu kakaowego. Następnie dodaj białą śmietanę i warstwę kremu kakaowego.

W ten sposób dodajemy kremy, aż się skończą. Za pomocą szpikulca tworzymy wzory od środka do krawędzi.

Włóż deser na godzinę do lodówki. Wlej olej do miski z czekoladą, podgrzej w kąpieli wodnej i mieszaj, aż się rozpuści.

Czekoladę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i wstawić na godzinę do lodówki. Usuwamy foremkę i folię z ciasta i możemy podawać.
