Oryginalny i szybki deser z patelni. Nawet teściowa poprosi o przepis.

Deser to rytualne zakończenie obiadu albo samodzielne danie na podwieczorek, albo po prostu przekąska na spotkanie o każdej porze dnia. Deser podkreśla smak kawy i znaczenie spotkań najczęściej kobiecych, wszelkich zebrań przyjaciółek, koleżanek, znajomych.

Desery doceniają przede wszystkim dzieci. Czekają na niego zawsze z niecierpliwością, kochają smaczne dekoracyjne co nieco. Któż nie chce spełnić pragnień dziecka lub nie zachwycić znajomych oryginalnym deserem? Okazuje się, że najcenniejszy to jest tzw. domowy, czyli osobiście wykreowany.

Niestety dla wielu jest to dość trudne do zrealizowania zadanie, bo pokonanie etapu pieczenia nie jest łatwe. Wypiek dobry wymaga wprawy i doświadczenia. Sposobem na ominięcie tych trudności, jest zaserwowanie deseru w postaci Ciasta z patelni. Jest ono proste w wykonaniu i zawsze się udaje, jest też bardzo smaczne.

Do zrobienia deserowego ciasta trzeba przygotować:

  • mąki pszennej 150 g
  • proszku do pieczenia 1 łyżeczkę
  • surowe jajka 3 szt.
  • cukier waniliowy 1 torebkę
  • cukier 150 g
  • mleka 180 ml
  • oleju bezwonnego roślinnego 70 ml.

Natomiast na nadzienie będą potrzebne:

  • śmietana gęsta 400 g
  • skondensowane mleko gotowane 200 g

i opcjonalnie można dodać

  • suszone śliwki 100 g
  • orzechy włoskie 100 g
  • czekoladę – aby udekorować z wierzchu całość.

Przygotowanie należy zacząć od przesiania mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Następnie do miski wbić trzeba jajka, dodać cukier i cukier waniliowy i ubić wszystko mikserem. Do tej masy dodać kolejno mąkę i mleko połączone z olejem roślinnym.

Każdorazowo po dodaniu nowych składników wymieszać całość mikserem lub trzepaczką. Otrzymane ciasto smażymy na patelni podobnie jak naleśniki. Należy pamiętać o polaniu patelni olejem przed wlaniem ciasta i starannym jego rozprowadzeniu na całej powierzchni naczynia.

Smażyć trzeba na małym ogniu z obydwu stron, aż do uzyskania ładnego złotego koloru.Gotowe naleśniki muszą ostygnąć najlepiej w naczyniu pod przykryciem, aby nie stwardniały.

Nadzienie składa się ze skondensowanego mleka i kwaśnej śmietany dobrze ubitej mikserem lub trzepaczką. Można też dodatkowo przygotować podsmażone włoskie orzechy i posiekać je drobno nożem oraz pokroić również drobno miękkie śliwki.

W końcowym etapie przygotowania na talerzu układamy naleśniki jeden na drugim, smarując każdy śmietaną i posypując orzechami i śliwkami. Ciasto wkładamy do lodówki na 3 do 4 godzin. Ostatnia czynność to posmarowanie wierzchu pozostałą śmietanką i posypanie czekoladą.

Tak przygotowane Ciasto z Patelni zachwyci wszystkich pasjonatów deserów, począwszy od najmłodszych, a skończywszy na seniorach.

error: Treść zabezpieczona !!