Domowe ciasteczka w 15 minut – babcine przepisy. Proste w wykonaniu – nawet dla początkujących w pieczeniu

Składniki:

  • banany: 2 sztuki
  • płatki owsiane: 1 szklanka
  • do smaku: orzechy, rodzynki

Wykonanie:

Banany rozgnieć na miazgę widelcem. Do masy bananowej wsyp płatki owsiane. Dodaj orzechy, rodzynki, bakalie. Masę rozwałkuj na mniej więcej 1 cm grubości. Ciasto potnij na kwadraty.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ciasteczka wykładaj na przygotowaną blachę. Piecz około 15 minut.

Ciastka „Madeleine”

Składniki:

  • mąka: 120 gram
  • cukier: 80 gram
  • jajka: 2 sztuki
  • masło: 90 gram
  • wyciśnięty sok z cytryny: 1 łyżka

Wykonanie:

Rozpuść masło w garnuszku. Odstaw do wystygnięcia. Przelej masło do miski. Dodaj jajka i cukier. Utrzyj na puszystą masę za pomocą miksera. Do masy jajecznej dodaj mąkę i wyciśnięty sok z cytryny.

Masę przelej do foremek typu „Madeleine” lub innych, jakie masz w domu. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Ciasteczka piecz około 15-20 minut, aż zbrązowieją.

Każdy znajdzie swój ulubiony przepis na błyskawiczne ciasteczka domowej roboty. Smacznego!

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!