Domowe pierniki na kefirze – jeszcze nie jadłam tak dobrych. Pozostają miękkie przez długi czas, szybkie wykonanie

Jeśli uwielbiasz korzenne aromaty, z pewnością zachwycą Cię proste i szybkie pierniki domowe.

Przepis idealny na zimową porę, zwłaszcza do wspólnego, rodzinnego eksperymentowania w kuchni z dziećmi. Są przepyszne i bardzo łatwe w przyrządzeniu.

Składniki:

  • Przyprawa do piernika (łyżka stołowa)
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka płynnego miodu
  • kefir (350 ml)
  • 2 jaja
  • 3 łyżki oleju
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie i pieczenie:

1 jajko zmiksuj z cukrem (oddziel z niego 3 łyżki do wykorzystania później) oraz dodaj miód. Gdy cukier się rozpuści, a jajko ubije dolej kefiru, przyprawy piernikowej i olej. Zmieszaj do jednolitej masy.

Zagnieć uzyskaną masę z mąką wymieszaną z sodą. Rozwałkuj gotowe ciasto na grubość 1 – 2 cm. Wykrawaj ciasteczka małymi foremkami lub okrągłą szklanką.

Blachę do pieczenia wyłóż  papierem do pieczenia. Połóż na nią pierniki zachowując pewne odległości. Piecz w 185 stopniach przez niecałe pół godziny.

Oddziel białko od żółtka pozostawionego jaja i ubij samo białko z 3 łyżkami cukru, aż się rozpuści. Będzie to polewa: Wyjmij pierniki i posmaruj je tą polewą. Wstaw z powrotem do piekarnika na kolejne 10 minut.

Jedz pierniczki gdy wystygną. Tak przyrządzone możesz zjeść jako dodatek do kawy, mleka lub zimowego grzańca.

Jeśli masz kolorowe posypki i artykuły do zdobienia, użyj w trakcie wykonywania. Kolorowe pierniki możesz zawiesić na świątecznej choince. Smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!