Domowe ptasie mleczko – wyjątkowy przepis przy którym się nie narobisz. Raz dwa i gotowe
Jesteś miłośnikiem ptasiego mleczka?
Jeśli tak to prezentujemy wyjątkowy przepis, który pozwala na jego zrobienie samodzielnie. Ważną zaletą poniższego przepisu jest to, że ptasie mleczko uzyskane za jego pomocą jest stosunkowo mało kaloryczny, a samo jego przygotowanie nikomu nie powinno sprawić problemów.
Co będzie potrzebne?
- 1 litr kefiru
- 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki stołowe żelatyny
- 2 szklanki wody
- pół opakowania cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Żelatynę należy rozcieńczyć w ciepłej wodzie i zostawić na 25 – 35 minut. Po tym czasie wstawiamy ją na niewielki gaz cały czas mieszając, aż się zagotuje.

Po tym czasie żelatynę zostawiamy do ostygnięcia. Kefir mieszamy ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym i ubijamy za pomocą miksera.
Do tej mieszanki dodajemy wcześniej przestudzoną żelatynę i ubijamy przez kolejne 4-5 minut. Tak uzyskaną masę odkładamy do kwadratowej formy i zostawiamy w lodówce na 3 do 6 godzin.