Domowe rogaliki w 20 min bez mleka – wspomnienie dzieciństwa. Przepis od mojej babci

Nadziewane rogaliki na mleku to dla wielu wspomnienie dzieciństwa.

Wyśmienicie smakują z dodatkiem marmolady, konfitury, a także nadziane kremem czekoladowym lub orzechami.

Składniki:

  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 75 g masła
  • 200 ml mleka
  • 5 łyżek białego cukru
  • 2 łyżki sezamu
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 g dżemu/ konfitury/ kremu czekoladowego do nadzienia

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzej, by było ciepłe i wymieszaj z drożdżami, dwoma łyżkami mąki i jedną łyżką cukru. Pozostaw na chwilę, by drożdże zaczęły pracować.

W tym czasie przesiej pozostałą mąkę przez sito i wymieszaj z resztą cukru, solą.

Dodaj jajka i mieszaninę z drożdżami, zagnieć ciasto na jednolitą masę, pod koniec dodając jeszcze masło. Gdy ciasto będzie już gładkie pozostaw na godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie podziel ciasto na około dwanaście równych części. Uformuj z nich kule i pozostaw na 10 minut pod przykryciem ręczniczka kuchennego.

Rozwałkuj kule na podłużne placki, dłuższe niż dłoń.

Połóż odrobinę nadzienia wzdłuż jednej, krótszej krawędzi i zawiń ciasto w okolicy nadzienia, by zamknąć farsz.

W pozostałej odnodze ciasta zrób 4 nacięcia, tak by powstało 5 pasków. Owiń nimi część z nadzieniem na kształt rogalików.

Przed pieczeniem pozostaw rogaliki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na około kwadrans, by trochę napuchły.

Posmaruj je ubitym jajkiem, by błyszczały i posyp sezamem, makiem lub cukrem.

Piecz 20 – 25 minut w 180 stopniach. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!