Domowy gulasz w słoiku – uwielbiam ten smak. Przepis z notatnika mojej babci. Nikt nie robi lepszego

Czasem zdarza się, że musimy na szybko przygotować jakiś obiad, lub kolację, a nie mamy ani czasu, ani ochoty robić dań mięsnych.

W takich sytuacjach możemy wykorzystać gulasz z kurczaka, który można przechowywać w spiżarni w słoikach. Delikatne, a zarazem bardzo smaczne mięso z kurczaka, to doskonały element przepysznego obiadu.

SKŁADNIKI NA GULASZ

  • 20 g soli,
  • 2 kg kurczaka (np. udka),
  • wedle uznania pieprz,
  • wedle uznania sól

PRZYGOTOWANIE

Kurczaka myjemy, usuwamy skórę. Oddzielamy mięso od kości, a następnie kroimy na kawałki. Bierzemy rondel.

Wsypujemy pieprz i sól wedle naszego uznania. Ich ilość zależy od ostrości gulaszu, jaki chcemy uzyskać. Możemy dodać także inne swoje ulubione przyprawy. Wkładamy do lodówki na około 40 minut.

Przygotuj słoiki – dokładnie je umyj i wysterylizuj.

Do każdego słoika wkładamy ziarna pieprzu 10 sztuk oraz liść laurowy 2 sztuki. Następnie wkładamy mięso, tak aby nie było mocno upchnięte. Przykryj folią aluminiową, każdy słoik od góry.

Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik, aby się rozgrzał do 150 stopni. Słoiki w takiej temperaturze, trzymamy przez 4,5 godziny.

Po wyciągnięciu czekamy około 30 minut, aby przestygły. Zakręcamy sterylnymi nakrętkami oraz obracamy słoiki do góry dnem. GOTOWE!

error: Treść zabezpieczona !!