Domowy gulasz w słoiku – uwielbiam ten smak. Przepis z notatnika mojej babci. Nikt nie robi lepszego
Czasem zdarza się, że musimy na szybko przygotować jakiś obiad, lub kolację, a nie mamy ani czasu, ani ochoty robić dań mięsnych.
W takich sytuacjach możemy wykorzystać gulasz z kurczaka, który można przechowywać w spiżarni w słoikach. Delikatne, a zarazem bardzo smaczne mięso z kurczaka, to doskonały element przepysznego obiadu.
SKŁADNIKI NA GULASZ
- 20 g soli,
- 2 kg kurczaka (np. udka),
- wedle uznania pieprz,
- wedle uznania sól
PRZYGOTOWANIE
Kurczaka myjemy, usuwamy skórę. Oddzielamy mięso od kości, a następnie kroimy na kawałki. Bierzemy rondel.
Wsypujemy pieprz i sól wedle naszego uznania. Ich ilość zależy od ostrości gulaszu, jaki chcemy uzyskać. Możemy dodać także inne swoje ulubione przyprawy. Wkładamy do lodówki na około 40 minut.
Przygotuj słoiki – dokładnie je umyj i wysterylizuj.
Do każdego słoika wkładamy ziarna pieprzu 10 sztuk oraz liść laurowy 2 sztuki. Następnie wkładamy mięso, tak aby nie było mocno upchnięte. Przykryj folią aluminiową, każdy słoik od góry.

Słoiki wkładamy do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik, aby się rozgrzał do 150 stopni. Słoiki w takiej temperaturze, trzymamy przez 4,5 godziny.